Vrijwilligersdag

Gepost door: Melanie Bellengé | 04/07/2018 | Gepost in verenigingen

FMV is een federatie, een koepelvereniging. Die koepel bestaat uit heel wat leden: verenigingen uit de sociaal-culturele sector die op maatschappelijk vlak bergen verzetten. Zo zijn er verenigingen die zich focussen op het buitenland – waterputten bouwen in droge gebieden, schooltjes opbouwen en inrichten, humanitaire hulpacties opzetten bij natuurrampen, … – maar de  meeste activiteiten richten zich tot de lokale bevolking. Er worden lessen georganiseerd, allerlei workshops, uitstapjes, heel wat evenementen, noem maar op! Omdat veel van die activiteiten gericht zijn tot de buurt, zijn ze ook kleinschalig en blijven daardoor vaak onderbelicht. En het meest indrukwekkende van al: al deze activiteiten worden door vrijwilligers op poten gezet.

Als federatie ondersteunen we dagdagelijks verenigingen met hun werking: dit kan gaan over administratieve en logistieke ondersteuning, maar ook juridische en opleidingsvragen worden gehoord. De educatieve medewerkers staan altijd voor hen klaar. Waarom? Omdat we het werk van de vrijwilligers enorm waarderen. Daarom ook dat zoveel jaren terug een traditie gestart is die we tot vandaag de dag naleven: de vrijwilligersdag.

Op zondag 24 juni 2018 was het zover. De bedoeling van deze dag is om alle  vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Een leuk neveneffectje is dat er heel wat nieuwe vriendschappen ontstaan.  De weinige vrije tijd die vrijwilligers hebben, besteden ze aan hun eigen vereniging. Doorgaans heeft men weinig tijd om activiteiten van andere verenigingen bij te wonen. Op deze dag zitten ze gezellig samen, genieten ze van de muzikale optredens van verenigingen Eiman en Alma, kunnen ze zot doen bij de fotobooth, genieten ze van de saladeschotels en de barbecue, … Zo leren ze elkaar en elkaars werkingen (beter) kennen, inspireren ze elkaar, gaan ze samenwerkingen aan. Ondertussen springen de kinderen op het springkasteel, kunnen hun handjes versierd worden met henna of hun armpjes met glittertattoos, kunnen ze een tekening maken of kleuren, of gewoon wat rondlopen en springen. Die zondag hadden we chance: het zonnetje scheen, de lucht was blauw, de combinatie met lekker eten en het fijne gezelschap: iedereen werd er vrolijk van!

Op het einde van de dag kregen alle vrijwilligers nog een goodiebag en een prachtige roos mee: bedankt vrijwilligers!