Ramadan

Gepost door: Melanie Bellengé | 10/05/2018 | Gepost in cultuur

Dat de ramadan een speciale maand is voor ons moslims, dat hoeft geen betoog. Het doet een beetje denken aan de kerstsfeer: zelfs als niet-christen voel je de gezelligheid en de verbondenheid. Zo gaat dat ook met de vastenmaand. Tijdens de ramadan onthouden we ons van onder andere eten en drinken, deze maand willen we het beste van onszelf geven, de beste ik zijn. We letten extra op ons gedrag en doen zelfs ons best om onze gedachten alleen maar positief te sturen. Ramadan, de honger en dorst, die  nemen we er graag bij.

Ramadanvlaggen

Vlak voor het begin van deze fijne maand werden op de Turnhoutsebaan speciale vlaggen gehesen: ramadanvlaggen. De vlaggen geven de straat een vrolijke uitstraling. Er is ook een speciale regeling voor de buurtwinkels: ze mogen deze maand de hele dag open blijven. Dit geeft de lokale economie een extra boost!

Ramadanmarkt

Jaarlijks organiseren we, samen met handelaarsvereniging BoHo2140, een ramadanmarkt. Op de Ramadanmarkt vind je alles terug wat je op een gewone markt terugvindt: verse fruit en groentjes, kaas, eieren, nootjes,… maar op deze markt is er net dat ietsje ‘extra’, zoals dadels en chebbakia, speciale zoetigheden die enkel deze maand gemaakt worden en andere lekkernijen die door buurtbewoners vers gemaakt zijn.
De allerjongsten kunnen zich uitleven op de springkasteel, hun snoetjes laten beschilderen of een glittertattoo laten zetten, knutselen in de knutselhoek of luisteren naar dromerige verhaaltjes in de voorleeshoek.
Terwijl zij zich uitleven, doen wij onze boodschappen … Of we leren zelf lippenbalsem maken, hennapasta maken en zetten, de derbuka bespelen, of luisteren we naar wat deze maand voor moslims betekent. Intussen genieten we van optredens van de derwish-groep en de Tabassam-anasheedgroep, of van Naimi’s kookdemonstraties.
Op de markt staan ook speciale tentjes: infostandjes waar verenigingen hun werking toelichten, creatieve standjes waar een kalligraaf uw naam in sierlijke Arabische kunstschrift schrijft en een hennaya uw hand met henna versiert.

Iftars

Ramadan draait om gezellig samen zijn. Familie en vrienden komen vlak voor zonsondergang bijeen om het vasten samen te verbreken: de iftar. Heel wat verenigingen organiseren ook iftars, zowel in Gent, Brussel als in Antwerpen. Soep, dadels, chebakkia, fruitshakes, water, … overdadige feesttafels horen er bij. Maar feesttafels hoeven niet per se ongezond te zijn. De meeste moslims zijn deze maand extra bedachtzaam over wat ze in hun mond steken: ze moeten immers vele uren daarop verder teren. We staan er ook bij stil dat andere mensen het minder breed hebben en proberen hen te betrekken in onze feestvreugde.