Laden Evenementen

Chaabi Habibi!

Gepost door: Latifa El Morabit | 11/01/2022 | Gepost in

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

28/01/2022 @ 18:00 - 23:00

Op vrijdag 28 januari kan je samen met FMV vzw genieten van een avond Chaabi Habibi georganiseerd door de Arenberg! Start 18u. Ben je lid of vrijwilliger bij FMV vzw? Inkom aan 7€ per persoon! Voor inschrijvingen en meer info: contacteer een medewerker van FMV vzw.

Een ode aan de Marokkaanse chaabi zangeressen

Chaabi Habibi is een muzikaal erfgoedproject ter ere van alle vrouwen in de Marokkaanse chaabi, zoals de popmuziek overkoepelend wordt genoemd. De Marokkaanse gemeenschap is al 60 jaar aanwezig in België, maar voor het allereerst zal een  Belgisch-Marokkaanse vrouwen-band het podium innemen om het chaabi repertoire te brengen. Een historisch moment!

Opgelet! Een Covid Safe Ticket is vereist voor deze voorstelling.
Lees alles over het CST in Arenberg hier.

Programma

18:00 – 19:30 Diner
Buffet verzorgd door Safe Space vzw.

Safe Space is een veilige ruimte waar jongeren en vrouwen zichzelf kunnen zijn. Het geeft ze een volledig, veilig onderkomen waar ze zich zonder vooroordelen kunnen ontwikkelen. Ze kunnen er terecht voor allerhande zaken zoals activiteiten, coaching, gesprekken, workshops en uitstappen.

18:00 & 20:15 Dakka Simo & Chaima
De groep Dakka Simo en Chaima verwelkomen het publiek met dakka marrakchia (een traditionele, rituele muziekstijl, kenmerkend voor de stad Marrakech) om de feestelijke avond te lanceren.

20:30 – 22:15 Sultanats, B’net Chaabi
Ghanayats zijn de zangeressen die sinds het begin van de vorige eeuw een stedelijke vocale en muzikale kunst hebben ontwikkeld die kenmerkend is voor de steden in het noorden van Marokko.
In navolging van deze ghanayats, worden de dames van de groep Sultanats, B’net Chaabi gedreven door het verlangen om de traditie voort te zetten die ze van de “ouderen” hebben geërfd. Met veel passie vertolken ze de repertoires van de chaabi.
Ze hebben tot nog toe altijd in besloten kring gemusiceerd, maar maken nu eindelijk hun opwachting op een professioneel podium!
Line-up: Mehdiya Sultana, Souhaila, Karima, Kaouthar, Maryem & Jamila (zang, keyboard, darboeka, bendir & percussie) en Patric Hardy (geluidstechniek).

22:15 – 23:00 Chaabi Testimony
Verzamelen van getuigenissen (anekdotes en verhalen) uit het publiek door zangeres Laïla Amezian en musicologen Hélène Sechehaye en Marie Cocriamont.  Ze willen het verhaal vertellen van deze vrouwen die er sinds het begin van de jaren zestig voor hebben gezorgd dat deze chaabi-muziek ook buiten hun land van oorsprong verdergezet en doorgegeven kon worden aan de volgende generaties.

Credits

Foto Sultanats, B’net Chaabi © Youssef Aabich

Chaabi Habibi is een initiatief van Halfmoon i.s.m. MetX, Nakhla, Muziekpublique, Bij de Vieze Gasten, Vaartkapoen, Darna, Voix de Femmes & Arenberg.

 

 

Met de steun van

De Vlaamse Overheid voor Bovenlokale Cultuurprojecten, VGC Erfgoed, Samenwerkingsakkoord Vlaamse Gemeenschap en Franse Gemeenschap, COCOF Dienst Cultuur-Muziek, Un Futur pour la Culture-Fédération Wallonie-Bruxelles.

 

Gegevens

Datum:
28/01/2022
Tijd:
18:00 - 23:00

Locatie

Arenberg
Arenbergstraat 28
Antwerpen, Antwerpen 2000 België
+ Google Maps