100 jaar WOI
Wapenstilstand: 11/11
Jaarlijks wordt op 11 november het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht: de Wapenstilstand. Dit betekende het einde van een 4 jaar durende oorlog waarbij miljoenen mensen het leven lieten: Europeanen, Amerikanen, maar ook duizenden slachtoffers die gemobiliseerd werden vanuit de Afrikaanse kolonies.
Europese oorlog of Wereldoorlog?
Hoewel Wereldoorlog I een mondiale oorlog was, wordt vaak alleen het Europese verhaal verteld. Ook op Afrikaanse bodem werd gevochten, maar wij schenken graag ook wat aandacht aan de soldaten uit de toenmalige kolonies die hier in België mee gevochten hebben. Engeland, maar ook Frankrijk en andere landen, deden beroep op soldaten uit hun toenmalige kolonies. Dat betekent dat duizenden soldaten uit onder andere Marokko, Algerije, Tunesië, Senegal, Guinee en Burkina Faso mee aan het front gevochten hebben. Het Franse leger bestond dus niet uit enkel Franse soldaten, maar ook uit Marokkanen, ook uit Senegalezen, ook uit Algerijnen. Samen zijn ze ten strijde getrokken. Zij speelden ook een grote rol in het verslagen van de vijand.
Hoeveel precies?
Exacte cijfers en vooral namen zijn onvoldoende gekend, wat zeer jammer is. Wat we wel weten is dat uit de verschillende kolonies telkens meerdere regimenten werden gemobiliseerd. Eén regiment bestond uit 2000 tot 3000 mannen met aan het hoofd een Westerse kolonel.
Hoeveel soldaten uit de kolonies zijn toegekomen is nauwelijks geweten. We weten ongeveer hoeveel soldaten het leven hebben gelaten, maar het aantal gekende rustplaatsen is zeer beperkt. Van een groot deel van de gesneuvelden kennen we de naam niet, zij hebben niet eens een graf gekregen.
Foto-voorstelling
Foto’s uit die tijd zijn schaars. Toch heeft onze educatief medewerker Jessica, in samenwerking met het Inflanders Fields Museum, een mooie foto-voorstelling kunnen uitwerken die een impressie geeft over de soldaten uit de Maghreblanden die mee aan het Westfront gevochten hebben. Deze voorstelling is nog te bezichtigen tot 11 november 2018, in het Districtshuis van Borgerhout.
Praktisch
– De voorstelling is gratis.
– De voorstelling loopt van 2 oktober tot en met 11 november:
- woensdag van 14 tot 18 uur
- donderdag van 16 tot 20 uur
- zaterdag 6 oktober, 20 oktober en 10 november van 14 tot 18 uur.
– Locatie: Districtshuis Borgerhout (ceremoniële ingang) – Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout
– Op aanvraag voor groepen: cultuurantenne.borgerhout@stad.antwerpen.be
Extra
Voor wie veel meer te weten wil komen over soldaten uit alle uithoeken van de wereld die hier gevochten hebben, lees zeker het boek ‘Wereldoorlog 1 – Vijf continenten in Vlaanderen’ van Piet Chielens en Dominiek Dendooven. Piet Chielens, directeur van het In Flanders Fields Museum, brengt op 30 oktober ook een lezing over de verrassende confrontatie tussen de inheemse Vlaamse cultuur en de ‘vreemde volkeren’.
Voor wie ook een roman hierover wilt lezen, Rachida Lamrabet’s roman ‘Vertel het iemand‘ gaat over een jonge Amazigh die plots in Frankrijk mee moet strijden. Rachida Lamrabet komt op 8 november in het districtshuis haar boek voorstellen.