Steaming stories: Nakhla vzw organiseert expo over hammamritueel

Gepost door: Melanie Bellengé | 28/10/2019 | Gepost in cultuur, verenigingen

‘Steaming Stories’ is een erfgoedproject van vzw Nakhla in Gent. Het gaat om een tentoonstelling en allerlei activiteiten rond de traditie van badhuizen en hammams. De vereniging startte het project met een bruidshammam (zie foto) in september. Wat is het precies en wat mogen we van de expo verwachten? Ik vroeg het aan Malikka Bouaissa, medeverantwoordelijke voor het project.

(lees verder onder de afbeelding)

Wat is ‘Steaming Stories’?
Het is een erfgoedproject waar we in 2018 mee startten. We organiseerden toen een expo in het STAM (Stadmuseum Gent nvdr.) rond de traditie van badhuizen, van Romeinse badhuizen tot de hammams en sauna’s nu. Steeds met een link naar de Marokkaanse hammamtraditie. In maart 2020 willen we opnieuw de tentoonstelling houden, deze keer in het Huis van Culturen in Molenbeek. We organiseren ook allerlei activiteiten in aanloop van deze expo.

Welke activiteiten organiseren jullie?
Tijdens de tentoonstelling zullen er ook lezingen, workshops en hammambezoeken gehouden worden, maar ook in de aanloop ervan staan er activiteiten op de planning. In september organiseerden we een Bruidshammam in Brussel. We volgden een echte bruid in aanloop van haar huwelijk. Normaal is dit iets wat in intieme kring gevierd wordt, maar om mensen die niet gekend zijn met de traditie er kennis mee te laten maken, werd er meer volk uitgenodigd op het feest. Iedereen begeleidde de bruid naar en terug van de hammam. Hier zal ook een audiovisuele installatie over gemaakt worden door artieste Lotte Knaepen. Daarnaast organiseren we komende maanden nog veel meer activititeiten. Deze zijn te vinden op onze site.

(lees verder onder de afbeelding)

Wat is jullie doel met dit project? Wat willen jullie bereiken?
Nakhla vzw wil in al haar projecten bruggen bouwen. Het doel is steeds om mensen en culturen dichter bij elkaar te brengen en om een positievere beeldvorming te creëren rond diversiteit. Met het project ‘Steaming Stories’ willen we een eeuwenoude traditie belichten in al zijn aspecten en functies.

De expo zal lopen van 5 maart tot 30 maart in het Huis van Culturen in Molenbeek, Brussel.