Quarantaine is niet nieuw in 2020…

Gepost door: Melanie Bellengé | 06/04/2020 | Gepost in burgerschap

Wist je dat de Perzische medische geleerde Ibn Sina (980-1037) al vermoedde dat sommige ziektes werden verspreid door micro-organismen? Om besmetting van mens op mens te voorkomen kwam hij tot de methode om mensen 40 dagen lang te isoleren. Hij noemde deze methode al-Arba’iniya (“de veertig”). 

Handelaren uit Venetië hoorden van zijn succesvolle methode en namen deze kennis mee terug naar hedendaags Italië. Zij gaven het de naam “quarantena” (“de veertig” in het Italiaans). Hier komt het woord ‘quarantaine’ vandaan. De oorsprong van wat op dit moment in een groot deel van de wereld wordt toegepast kent haar oorsprong dus uit de islamitische wereld. 

Allah swt zegt in de Koran: “Wie één mensenleven redt, het is alsof hij de gehele mensheid heeft gered” (5:32). De methode van Ibn Sina redt zelfs vandaag de dag nog duizenden, misschien wel miljoenen mensenlevens. Masha’allah, dát is nog eens een nalatenschap gevuld met barakah! 

Note: de volledige naam van Ibn Sina was Aboe Ali Al-Hoessein Ibn Abdoellah Ibn Sina Buchari. In het westen is hij ook bekend met de Latijnse versie van zijn naam: Avicenna. 

 

tekst: Bastiaan Wildeman
foto: Wikimedia