Met 1001 Schakels naar Marokko

Gepost door: Melanie Bellengé | 05/07/2019 | Gepost in cultuur, onderwijs / Iqra, verenigingen

1001 schakels ging met 25 jongeren op reis naar Marokko. Het project heette ‘in de voetsporen van mijn grootouders’. Zo is Yousra Kaddaoui, een studente rechten aan de Universiteit in Brussel, mee met de vereniging 13 dagen lang naar het zuiden van Marokko getrokken. Ze vertrokken met twee belangrijke doelen 

 

Welke plaatsen hebben jullie bezocht? 
We zijn gestart in Fes en zijn daarna doorgereden naar Meknes om uiteindelijk die avond te eindigen in Merzouga. Daar zijn we twee dagen en twee nachten gebleven, waarvan een nacht in een luxueuze tent midden in de woestijn. Verder hebben we Ait Ouaddar bezocht, het dorpje waar we het humanitair project zijn gestart. Na een aantal dagen zijn we doorgetrokken naar Ouarzazate en uiteindelijk zijn we geëindigd in Marrakesh.  

Een druk programma! Waarom zijn jullie die grote reis gestart?
Onze reis had eigenlijk een dubbel doel. Enerzijds was er het humanitair project in Ait Ouaddar en Ouarzazate. In Ait Ouaddar is onze vereniging gestart met het opbouwen van twee schooltjesWij deden er de afwerking en decoratie. In Ouarzazate hebben we ook kennis gemaakt met het weeshuis waarmee de vereniging een samenwerking is gestart. 
Anderzijds was de naam van onze reis “in de voetsporen van onze grootouders” wat wil zeggen dat we terugtrokken naar onze roots. Vanwaar komen onze ouders of onze grootouders? Vanwaar komen wij dus indirect? Hoe leefden onze grootouders? Wat hebben zij achtergelaten? Allemaal vragen waarvan het antwoord ons maakt tot de persoon die wij nu zijn. Wij hebben kennisgemaakt met de lokale bevolking. Niet enkel in de steden en de dorpen, maar ook diep in de bergen! Daarnaast hebben we ook verschillende plaatsen bezocht, die ons wat meer vertellen over de geschiedenis van Marokko, zoals TinghirAit Ben Haddou, Kasba Taourit, de Rozenvallei, het historisch park van Menara, de paleizen El Bahia en El Badi 

Waarom heb je deelgenomen? 

 Ik was al langer op zoek naar een humanitair project waarbij men actief kan deelnemen, want veel goede doelen draaien louter om het verzamelen van geld en niet zo zeer om het effectief helpen ter plaatse. Toen een vriendin mij had voorgesteld om mee te gaan, was ik meteen geïnteresseerd ook omwille van het feit dat de reis zich in het Zuiden zou bevinden. Ik ben namelijk zelf oorspronkelijk van het Noorden van Marokko, dus het Zuiden zou een nieuwe ervaring geweest zijn voor mij.  

Wat heb je geleerd? Wat zal je bij blijven?  

Ik heb enorm veel bijgeleerd tijdens de reis, deels omdat ik veel nieuwe plekken heb mogen bezoeken. Hierdoor heb ik ook veel over de geschiedenis van Marokko geleerd, zaken waarvan ik absoluut niets van afwist. Het belangrijkste dat mij zal bijblijven is de lokale bevolking. Hun instelling, positiviteit, dankbaarheid en vrijgevigheid zijn bewonderenswaardig. Daar zouden eigenlijk velen van kunnen leren. Zij zijn een inspirerend volk. Dit wist ik natuurlijk al eerder, maar deze reis heeft dat enkel en alleen maar bevestigd.