Druk je STEMpel: Wat kan je verwachten van de vorming?

Gepost door: Melanie Bellengé | 02/05/2019 | Gepost in burgerschap, verkiezingen

“Druk je stempel op de komende verkiezingen en kies bewust.” Dat is wat FMV wil bereiken met haar campagne deze maand. Dinsdag 30 april werd de eerste vorming hiervoor gegeven aan een aantal verenigingen. De bedoeling is dat de verenigingen deze vorming zelf kunnen geven en zo meer mensen bewust aan het stemmen krijgen.

Op welke niveaus moeten we stemmen? Welke partijen zijn er en wat zijn hun standpunten? Wat zijn bevoegdheden? Het politiek landschap in België zit niet eenvoudig in elkaar en om te voorkomen dat mensen niet of niet bewust stemmen, heeft Latifa van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen een vorming uitgewerkt om antwoord te bieden op deze, en nog veel meer vragen.

“Wij Belgen hebben heel hard gevochten om te MOGEN stemmen. Vroeger mochten enkel rijke mannen stemmen! We hebben dus een lange weg afgelegd. Dat maakt het belangrijk om ook bewust en geïnformeerd te gaan stemmen.” Latifa El Morabit

Mensen zijn steeds minder geïnteresseerd in politiek en er steeds meer door gefrustreerd. Het lijkt alsof wij niets te zeggen hebben en de macht ergens anders ligt, maar dat is dus niet waar. De vorming biedt verschillende “tools” om dit duidelijk te maken. Latifa leidde de verenigingen (Mobadara, Marobel, Iben Sina, AGSF en SSB/Brotherhood Association) op een speelse manier door de informatie. De verenigingen pikken er zelf uit wat nuttig is voor de mensen die lid zijn of bij hen passeren, zodat het voor iedereen begrijpbaar wordt, want iedereen moet naar de stembus trekken. Spelletjes als ‘herken de minister’, ‘welke beschrijving hoort bij welke partij?’ en ‘doe de stemtest!’ maken de info boeiend en interactief.

De aanwezige verenigingen kunnen alvast aan de slag om hun mensen op 26 mei bewust aan het stemmen te krijgen. Ook geïnteresseerd in het vormingspakket? Mail naar latifa.elmorabit@fmv-vzw.be voor meer info.

De vorming wordt ook deze avond (2 mei) gegeven in Gent en er komt ook een extra vorming aan in Antwerpen (datum wordt nog meegedeeld).