De Coronacrisis: veelgestelde vragen & antwoorden!
Wat met de kinderen? Wat mag ik nog wel en wat mag ik niet? Hoe zorg ik voor rust en structuur nu? Iedereen zit met heel wat vragen over de Coronacrisis. Wij verzamelden de vragen die het vaakste aan bod kwamen. Zit uw vraag er niet bij? Mail gerust naar melanie.bellenge@fmv-vzw.be.
#VeelgesteldeVragen nr 1 :
Mag ik mijn kinderen of partner nog knuffelen?
>>Ja! Je eigen kinderen (iedereen binnen je gezin) mag je nog knuffelen als je onder hetzelfde dak woont. Meer zelfs: het zal je goed doen! Als je voor de rest alle maatregels opvolgt en afstand houdt van mensen die niet in hetzelfde huis of appartement wonen, is dit geen probleem.
#VeelgesteldeVragen nr 2 :
Mag ik de tram of bus nog nemen?
>>Ja, maar doe dit enkel als je niet anders kan. Zit dan ver van andere passagiers en zorg dat je je handen goed wast als je thuis komt. Raak in tussentijd ook zeker je gezicht niet aan.
#VeelgesteldeVragen nr 3:
Mag ik nog buiten wandelen of fietsen?
>>Dat mag! Let er alleen op dat je steeds 2 stappen afstand houdt van andere mensen (ook als je ze kent!). Je mag enkel dicht bij de mensen blijven die bij je wonen (je gezin). Het is zelfs goed om af en toe een wandeling in je buurt te maken, zolang je deze regel strikt toepast.
#VeelgesteldeVragen nr 4:
Wat met stages, toetsen en examens? Kan mijn kind nog wel overgaan naar het volgende jaar?
>>Contacteer met deze vragen de school van je kind. Zij hebben duidelijke richtlijnen en zullen deze met je delen. Maak je niet te veel zorgen: alle kinderen zitten momenteel thuis, de scholen zoeken naar oplossingen.
#VeelgesteldeVragen nr 5 :
Hoe spreek ik met mijn kind over het virus?
>>Luister vooral naar de vragen of bezorgdheden waar je kind mee zit. Geef emoties een plek (bespreek ze, laat ze tekenen of schrijven) en toon je kind wat het zelf kan doen om het virus te bestrijden. Als je met deze vraag zit, lees dan zeker deze site: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/hoe-spreek-je-met-kinderen-over-het-coronavirus .
#VeelgesteldeVragen nr6:
Mag ik nog naar de winkel gaan?
>>Ja! Alle supermarkten blijven open (hamsteren is niet nodig!). Je mag maar met een strikt aantal mensen binnen en je mag maar 30 minuten winkelen. Probeer afstand te houden van anderen en betaal met de kaart. Was meteen als je thuis komt je handen.
#VeelgesteldeVragen nr 7 :
Mag ik mijn kleinkinderen opvangen?
>>Neen. Hoe moeilijk het ook is: je moet in je eigen huis blijven. Als je kleinkinderen niet bij je wonen, moet je afstand houden. Wanneer hun ouders moeten werken, moet er andere opvang voorzien worden (op school of in de crèche). Wat je in de paasvakantie moet doen wordt nog meegedeeld.
#VeelgesteldeVragen nr 8 :
Mag ik mijn familie bezoeken?
>>Neen. Je mag niet bij andere mensen op bezoek gaan, ook als het je familie is. Probeer contact te houden via telefoon, computer (via skype of www.meet.jit.si) of schrijf een brief (dit is meteen ook een tip om je kinderen bezig te houden!).
#VeelgesteldeVragen nr 9 :
Gaat er genoeg eten zijn in de winkels voor de komende weken?
>>Ja. Hamsteren is niet nodig. Als iedereen normale hoeveelheden aan boodschappen koopt, is er geen probleem. Winkels worden nog steeds door bedrijven bevoorraad en blijven gewoon open.
#VeelgesteldeVragen nr 10:
Mijn partner en ik moeten werken. Wat met mijn kinderen?
>>De school van je kinderen moet dan opvang voorzien. Of de crèche. Ga je kinderen niet afzetten bij grootouders, zij zitten waarschijnlijk in de risicogroep en het virus is erg gevaarlijk voor hen. Wat er in de vakantie zal gebeuren, wordt nog meegedeeld.
#VeelgesteldeVragen nr 11 :
In mijn omgeving zijn er mensen die niet geloven in het Coronavirus. Hoe ga ik hiermee om?
>>Het enige wat je kan doen is verwijzen naar officiële bronnen zoals www.info-coronavirus.be (deze site is er in meerdere talen) en zorg dat je je zelf aan de richtlijnen houdt. Strooi ook geen paniek rond, blijf bij de feiten. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf, je kan enkel het goede voorbeeld geven.
#VeelgesteldeVragen nr 12 :
De structuur die de kinderen op school hebben (en ik op het werk) is volledig zoek. Hoe pak ik dit aan?
>>Dit is normaal. Maar kinderen hebben wel structuur nodig. Probeer je dag toch in te delen. Je kan deze prenten daarvoor gebruiken: https://www.klasse.be/220141/structuurkaarten-helpen-ouders-met-structuur/ Zo zal je je ook zelf beter kunnen focussen op het werk. Maar: wees niet te streng voor jezelf en je kinderen, het zijn rare tijden. Als het eens een dag minder goed lukt, is dat niet meer dan normaal.
#VeelgesteldeVragen nr 13 :
Wat met de zomervakantie, kunnen wij een reis plannen?
>>Dat is nog onduidelijk voor iedereen. Voorlopig zullen alle reisplannen en uitstappen even moeten wachten. Hopelijk weten we gauw meer.
#VeelgesteldeVragen nr 14 :
Welke media en welke viroloog kunnen we best vertrouwen in deze tijd?
>>Ga steeds op zoek naar officiële bronnen zoals de nieuwszenders (vrt, vtm, …) en online kranten. Daar zie je wetenschappers die door de redactie gecheckt zijn op echtheid. Wat je verder op sociale media ziet, is niet altijd correct.
Zie je iets passeren waar je je vragen bij stelt? Controleer de info dan altijd via de nieuwszenders of via www.info-coronavirus.be of https://overheid.vlaanderen.be/corona . Als het daar niet verschijnt, is het waarschijnlijk niet juist. Verspreid het fake-nieuws dan ook zeker niet verder.
#VeelgesteldeVragen nr 15 :
De scholen geven te veel werk. We zoeken naar structuur, maar dan nog is het niet haalbaar. Wat kan ik doen?
>>Veel scholen zoeken zelf nog hoe ze dit moeten aanpakken. Laat de leerkracht of directie weten als er teveel werk wordt gegeven. Dan kunnen zij het aanpassen. Probeer steeds met de school te praten over wat er gaande is en stel vragen. Zij zijn er voor jullie!
#VeelgesteldeVragen nr…:
Wat als mijn vraag niet aan bod komt?
>>Stuur gerust je vraag naar melanie.bellenge@fmv-vz.be! Wij blijven ze beantwoorden!
Ook nieuwssites zoals die van De Standaard verzamelen vragen. Kwam je vraag niet aan bod? Kijk dan ook eens hier: https://www.standaard.be/cnt/dmf20200323_04899299